De HR-ballon : 10 populaire praktijken doorprikt - Vermeren, Patrick, ....- (Gent : Academia press, 2007)
Bijgeloof en nonsens op de werkvloer. De economie draait op volle toeren en onze welvaart is nog nooit zo groot geweest. In de handel, de industrie en de dienstverlening zijn we druk met het werven, selecteren, beoordelen en begeleiden van werknemers. Kortom: Human Resource Management (HRM) staat volop in de belangstelling. Patrick Vermeren is erin geslaagd op een enthousiaste en overtuigende manier aan te tonen dat nogal wat HR-managers schaamteloos in de kleren van de keizer rondlopen. Populaire theorieën zoals die van Maslow, Meyers-Briggs, Berne en Hermann en veelgebruikte methodes zoals de Transactionele Analyse, het Neurolinguistisch Programmeren (NLP) en het werken met typologieën worden resoluut naar de prullenmand verwezen. Wat al geruime tijd bekend is in de wereld van de wetenschappelijke psychologie, wordt voor een breed publiek toegankelijk gemaakt. Dit boek daagt jonge academici uit tot vervolgonderzoek en onderscheidt zich van de vele andere managementboeken door een frisse en kritische benadering.
Inhoudsopgave : 1. Inleiding - Reden tot verwondering 2. Situational Leadership 3. Neurolinguïstisch programmeren (NLP) 4. Je bent het of je bent het niet: Typologie als theorie 5. Enkele meetinstrumenten en hun toepassing. Wat en hoe meten MBTI, LIFO en TKI? 6. Wij zijn allemaal OK! Transactionele analyse 7. De piramide van Maslow - Motiveer uw personeel in 5 stappen 8. Technologie voor de Hele Hersenen - Herrmann Brain Dominance Instrument 9. Evaluatiepraktijken geëvalueerd
Keywords: Human Resource Management