Een kwestie van vertrouwen : privacy, discretie en beroepsgeheim in sociaal-agogische beroepen - Gryp, Dieter, ....- (Gent : Owl Press, 2022)
In tijden van sociale media, elektronische dossiers en dataverzameling lijkt privacy soms wel een zeldzaam goed geworden. Daarom zijn deontologische principes zoals discretie en beroepsgeheim belangrijker dan ooit – zeker in sociaal-agogische beroepen. In Een kwestie van vertrouwen maak je kennis met de deontologische principes die onmisbaar zijn voor een vertrouwensrelatie met de cliënt en voor een ethische omgang met persoonlijke gegevens. Je ontdekt het belang van de discretionaire ruimte en het beroepsgeheim, en hoe je die kunt bewaken in onze gedigitaliseerde wereld. Het boek gaat in op de ‘letter’ van de wet- en regelgeving, maar staat vooral stil bij de ‘geest’: het ‘waarom’ van een bepaalde norm en regel. Zo stimuleert het boek ethische reflectie en dialoog, en roept het op tot een herwaardering van privacy, discretie en beroepsgeheim.
Keywords: Maatschappelijk werk