Vrede in tijden van oorlog - Franssen, Jens, ....-; Thys, Marc, ....- (Aalter : Ertsberg, 2025)
Staat na 75 jaar vrede oorlog weer voor de deur in Europa? Klimaatvluchtelingen uit het zuiden, onrust in het Midden-Oosten en oorlog in Europa’s achtertuin Oekraïne… Hoe komt het dat we dit niet eerder zagen afkomen? Europa, en ook België leken wel in slaap gewiegd door de illusie dat vrede en welvaart gratis zijn. Of kan het zijn dat we de vele tekenen van strategische geopolitieke veranderingen niet goed meer kunnen lezen? Omdat we de taal van macht, van oorlog en vrede, niet meer beheersen? Of omdat we domweg verleerd zijn te investeren in diplomaten en defensie? Vrede in tijden van oorlog wil een praktische handleiding zijn om oorlog en vrede, en de conflicten die ons bedreigen beter te leren lezen. Wat is de rol van een leger, van kernwapens? Waarom spreken militairen over wapensystemen? Welke gevaren komen er ons op af en hoe verdedigen we ons daar het best tegen? Zowel hier en nu, maar evengoed binnen 15 jaar. En wat moet dat allemaal kosten? Vrede in tijden van oorlog gaat over hoe we oorlog kunnen proberen voorkomen, om zo vrede en welvaart veilig te stellen.
Keywords: Vrede