Het ABC van motivatie in onderwijs : een psychologische basis voor elke leerling en leraar - Vansteenkiste, Maarten, 1977-; Soenens, Bart, 1978- (Leuven : LannooCampus, 2025)
Moet je als leraar kiezen tussen welbevinden of presteren? Wat is kwaliteitsvolle motivatie? Met welke ingrepen in ABC-ondersteuning verhoog je de motivatie? In het onderwijs willen we dat leerlingen leren én dat ze zich goed voelen op school. Om beide doelen te bereiken is een motiverend klimaat goud waard. In de praktijk zijn veel leraren zoekende om hun motiverende opdracht zo goed mogelijk in te vullen. Soms moeten ze daarbij trekken en sleuren. Motiveren wordt dan 'moet'-iveren. Volgens de zelfdeterminatietheorie vormen ABC-ervaringen - Autonomie, verBondenheid en Competentie - het fundament voor duurzame motivatie. Als leraren systematisch aandacht schenken aan dit ABC, worden excellentie en welzijn met elkaar verzoend. Het ABC van motivatie in onderwijs staat boordevol praktijkvoorbeelden om de basisprincipes van het ABC-model te leren kennen. Het boek introduceert het leraarkompas, dat een brede waaier aan motiverende praktijken bevat. Het ABC-model biedt een verfrissende kijk op hoe leraren, directies en leerlingbegeleiders kunnen bijdragen aan het versterken van de kwaliteit van ons onderwijs.
Keywords: Motivatie -- onderwijs