Praktijkboek relationeel werken in de zorg en welzijn : het KEUVEL-kader als leidraad - Demesmaeker, Greet, ....- (Bussum : Uitgeverij Coutinho, 2023)
Professionals in zorg en welzijn gaan een relatie aan met mensen die behoefte hebben aan ondersteuning. In deze relatie worden hulp- of zorgvragers vaak op professionele afstand gehouden. Talloze onderzoeken wijzen echter uit dat de kans op een geslaagd begeleidingstraject groter is als er sprake is van een nabije persoonlijk-professionele relatie. Het Praktijkboek relationeel werken in zorg en welzijn biedt praktische en concrete handvatten om op een gelijkwaardige basis een relatie aan te gaan met de hulp- of zorgvrager. Daartoe introduceert de auteur het KEUVEL-kader: een acroniem voor de bouwstenen die uitnodigen tot een nabije en persoonlijke ontmoeting, van mens tot mens. Door deskundig te ‘keuvelen’ kunnen hulpverleners een vertrouwensband opbouwen. Het boek bestaat uit drie delen. Het eerste deel bevat een theoretische uiteenzetting van relationele mensbeelden en het relationeel werken. Ook worden de benaderingen besproken die samen met de relationele mensbeelden de basis hebben gelegd voor de ontwikkeling van het KEUVEL-kader. In het tweede deel worden de bouwstenen van het KEUVEL-kader verder uitgediept: ‘Kracht en kwetsbaarheid als kunst’, ‘Eigen regie vanuit een empowerende houding’, ‘Uitnodigend en uniek’, ‘Veiligheid en vertrouwen vanuit verbinding’, ‘Empathie vanuit echtheid’ en ‘Liefdevol door een luisterende houding’. De bouwstenen worden gekoppeld aan praktijkervaringen uit de brede sector van zorg en welzijn. Deel drie schetst reflectie als hefboom voor relationeel werken en persoonlijk-professionele nabijheid. Ten slotte wordt een overzicht gegeven van een aantal actuele kaders en methodieken die de relatie als uitgangspunt nemen. Bij dit boek hoort online studiemateriaal dat bestaat uit reflectievragen, beeldmateriaal en oefeningen. Ook wordt een printbaar bestand van het KEUVEL-kaartspel aangereikt als gespreksinstrument om te reflecteren op relatio
Keywords: Sociale welzijnszorg