Een dag uit het leven van Abed Salama : een Palestijnse tragedie - Thrall, Nathan, ....-; van den Elskamp, Ineke, ....- (Amsterdam : Cossee, 2024)
Op een drukke weg vlak buiten Jeruzalem komt een schoolbus vol kinderen in botsing met een vrachtwagen. De bus kantelt en vliegt in brand. Als de noodhulp op zich laat wachten, proberen omstanders de kinderen uit de schoolbus te redden. Ze doen er alles aan de kinderen zo snel mogelijk naar een ziekenhuis te brengen. Een van de vaders, Abed Salama, hoort van het ongeluk en doet wat elke ouder zou doen: hij haast zich naar de plek des onheils. De Palestijn raakt verstrikt in een bureaucratisch doolhof. Hij bevindt zich aan de verkeerde kant van de muur, heeft niet het vereiste identiteitsbewijs om de militaire controleposten te passeren en kan Jeruzalem niet in. Nathan Thrall beschrijft de hartverscheurende zoektocht naar Abeds zoon, maar ook de levens van Palestijnen en Israëli wier lot verenigd is door dat ene ongeluk in 2012. Met zijn verhaal schetst hij een genuanceerd portret van de tragische strijd en geschiedenis van Israël en Palestina.
A day in the life of Abed Salama: anatomy of a Jerusalem tragedy
Pulitzer Prize for general non-fiction 2024
Keywords: Arabisch-Israëlisch conflict